Gå till huvudinnehållet

Sökguide termin 1 Polisprogrammet

Hur lång träfflista är lagom?

Hur många träffar som är lagom beror på din fråga samt hur omfattande arbete du ska göra. Det spelar också roll vilken metod du har valt. Försök att söka så att du får en träfflista med en hanterbar mängd träffar.

Hur hanterar du ditt sökresultat?

Genom att skapa konto i databaserna kan du jobba mer effektivt med dina sökresultat. Du får då möjlighet att spara de träffar som är relevanta för dig och du kan även spara själva sökningen och återgå till den vid senare tillfälle.
I exempelvis Criminology collection kan du skapa konto genom att klicka på "Sign into My Research". Där klickar du på  "Create My Research Account". Kontot du skapar gäller då i alla databaser som finns på ProQuest.

Spara relevanta artiklar:

(Det finns även möjlighet att maila valda artiklar till dig själv och samla dem på det viset.)

Spara din sökning

  • Klicka på länken "Recent searches"
  • Markera den sökning som ska sparas.
  • Klicka på "Actions - Save search"
  • Ge sökningen ett namn och klicka på SAVE.

Hantera och läsa träfflistan

Om du får för många träffar kan det vara en idé att se över din sökstrategi. Om du letar efter tre vetenskapliga artiklar är det lättare att hitta relevanta träffar bland 100 resultat än bland 100 000. Testa att relevansranka om inte det redan är inställt i databasen. Se också över de begränsningar du har gjort, t.ex. språk, tidsperiod eller peer review.

När du har ett urval av relevanta texter så kan du börja med att läsa titeln och hur artikeln är beskriven. Databaserna beskriver artiklarna utifrån en ämnesordlista (tesaurus). Det fungerar lite som att man taggar artikeln med ord som beskriver den.

Fortsätt vidare till abstractet. Abstract är en sammanfattning av artikeln. Om titel och abstract uppfyller dina krav kan du gå vidare och läsa hela texten. Får du inte tag på texten via biblioteket? Testa att söka efter titeln på Google Scholar, finns den öppet tillgänglig någonstans hittar du en länk där.