En hel del böcker finns fritt tillgängliga, t e x äldre böcker där upphovsrätten gått ut, eller böcker där författarna valt att släppa boken fritt. Du hittar dem om du söker med t ex Google eller Google Scholar, men här tipsar vi om några bra samlingar/dataasber/söktjänster.
*=dessa samlingar är indexerade i LibSearch, och kommer med i resultatet när du söker där.
- DOAB - Directory of Open Access Books*
DOAB är en tjänst som länkar till oa-böcker som finns på andra plattformar. Alla böcker som listas i DOAB har en full OA licens som gör dem "fria att dela".
DOAB-böckerna är indexerade i LibSearch.
- Kriterium*
Kriterium innehåller sakkunniggranskade (peer review) vetenskapliga böcker.
- Internet Archive
I Internet Archive samlas digitaliserade böcker från ett flertal olika bibliotek samt från många specialsamlingar som kan lånas om man skapar ett konto på webbplatsen. I webbplatsen ingår också Wayback Machine med arkiverade kopior av olika webbplatser från 1996 och framåt, samt arkiverade ljudband, datorprogram och filmer, som antingen inte har upphovsrätt eller har en Creative Commons-licens.
- Library of Congress fria e-böcker
LIbrary of Congress-samlingen är en delsamling av Internet Archive. OBS! Det är inte alla böcker i denna samling som kan laddas ner.
- Litteraturbanken*
I litteraturbanken finner man svenska klassiker i elektronisk form. Titlarna finns tillgängliga som pdf-filer, e-text eller som faksimilbilder. Man kan skapa ett eget konto där man kan bygga egna samlingar och göra vissa anteckningar på sidorna. Bakom projektet står en ideell förening där medlemmarna är Kungl. biblioteket, Språkbanken vid Göteborgs universitet, Svenska Akademien, Svenska Vitterhetssamfundet och Vitterhetsakademien.
- NCBI Bookshelf
Fria böcker i fulltext från National library of Medicinee-böcker och dokument från USA.
- OAPEN Library*
Fria vetenskapliga, främst inom Humaniora och Samhällsvetenskap
- OECD iLibrary
OECD iLibrarys böcker, papper och statistiskt innehåll utgör grunden för internationell planering och forskningsprojekt.
- Open Textbook Library*
Kurslitteratur som har finansierats och licensierats för att vara fritt tillgängliga. Granskade och utvalda av olika fakulteter på högskolor och universitet. Främst amerikanskt material.
- PhilSci Archive - ett arkiv för preprints i Filosofi inom vetenskapen
- Projekt Gutenberg
Ett av de tidigaste projekten kring fria e-böcker. Äldre upphovsrättsfri litteratur från hela världen utgiven före 1923. Samlingen innehåller mer än 19000 titlar, varav merparten är på engelska. Förutom böcker i fulltext finns även ett flertal verk inlästa som ljudböcker. För att hitta dessa går man in på Avancerad sökning och väljer AudioBook i fältet för kategori.
Drivs och administreras av The Project Gutenberg Literary Archive Foundation. Föreningen leds av grundaren Michael Hart som startade projektet 1991
- Research Catalogue
En databas inom konstnärlig forskning, man kan även ta del av innehållet i JAR, Journal for artistic research.
- SSOAR - Social Science Open Access Repository
en samling av fritt tillgängliga fulltext dokument inom samhällsvetenskap
- Victorian Women Writers
- Här har samlats verk av brittiska, kvinnliga författare verksamma under den viktorianska eran under 1800-talet. Man finner antologier, romaner, politiska pamfletter, religiöst material, barnböcker, poesi och drama. Man kan välja att söka efter författare eller verk, men man kan även söka direkt i texterna.
Bakom projektet står Indiana University Digital Library, USA, och huvudredaktören är Perry Willett.