Visible Body finns även som appar för iOS och äldre versioner av Android. Använd länken nedan och gå inte direkt till App store eller Google Play. Alla versioner av android stöds tyvärr inte.
Anatomy Apps from Visible Body
Det finns två olika sätt att söka vetenskapliga artiklar i databaser, genom fritext- eller ämnesordssökning.
Med fritextsökning menas att du använder dina egna ord i sökningen. Du kan söka på enstaka ord eller sammansatta begrepp. Du söker då efter de ord som artikelförfattarna själva har skrivit i exempelvis studiens titel och abstrakt. Vilka ord olika forskare skriver i titel och abstrakt kan skilja sig åt så det är bra att söka på flera olika synonymer för samma fenomen samtidigt.
Ämnesdatabaser har ofta en tesaurus, en ämnesordlista där orden är hierarkiskt ordnade i förhållande till varandra. Om du är osäker på vilket ord eller begrepp som ska användas kan duanvända ordlistan för att ta reda på det. I PubMed heter ämnesordlistan MeSH, Medical Subject Headings. De vetenskapliga artiklarna är taggade med dessa ämnesord som beskriver innehållet i studierna.
Karolinska institutets universitetsbibliotek har översatt de ämnesord som finns i Pubmed, MeSH-termer, till svenska, som de sammanställt i Svensk MeSH. Innan du börjar söka i Pubmed är Svensk MeSH en bra ingång för att leta fram vilka MeSH-termer du bör använda i Pubmed.
För att hitta vetenskapliga artiklar behöver du ta fram en sökstrategi som innehåller både synonymer och olika sökblock. Olika synonymer behövs eftersom forskare kan använda olika ord för samma begrepp när de skriver artikeln, med synonymer täcker du in så många varianter som möjligt.
OR anger att ett eller flera ord ska vara med i sökningen. Använd OR för att söka på både orden som ämnes-och fritextord eller på synonymer och närliggande begrepp. Du får fler träffar och gör en mer uttömmande sökning.
AND anger att alla sökord eller sökblock som du kombinerat ska vara med i sökningen. Du får färre men mer relevanta träffar.
Trunkering innebär att korta ner ett ord till dess ordstam och sen sätta ut en asterisk (*) och anger att olika ändelser, böjningar och stavningar av ett ord ska sökas fram.
När du vill söka på ett begrepp som innehåller två eller fler ord. Anger att orden ska sökas tillsammans i exakt den ordning och med den stavning som står. Du får färre och mer relevanta träffar.
I filmen nedan får du lära dig mer om de olika sökteknikerna du kan använda i Pubmed. Filmen är med engelskt tal och text, om du vill går det att sätta på automatisk översättning till svenska. Klicka på kugghjulet och välj därefter "Översätt automatiskt" och välj "Svenska".
I filmen nedan får du lära dig mer om hur du gör för att hitta sökord i Pubmed. Filmen är med engelskt tal och text, om du vill går det att sätta på automatisk översättning till svenska. Klicka på kugghjulet och välj därefter "Översätt automatiskt" och välj "Svenska".
I filmen nedan får du lära dig mer om hur Pubmed tolkar din sökning. Filmen är med engelskt tal och text, om du vill går det att sätta på automatisk översättning till svenska. Klicka på kugghjulet och välj därefter "Översätt automatiskt" och välj "Svenska".
I filmen nedan får du lära dig mer om hur du kan avgränsa din sökning i Pubmed. Filmen är med engelskt tal och text, om du vill går det att sätta på automatisk översättning till svenska. Klicka på kugghjulet och välj därefter "Översätt automatiskt" och välj "Svenska".
I filmen nedan får du lära dig mer om hur du kan söka systematiskt i Pubmed. Filmen är med engelskt tal och text, om du vill går det att sätta på automatisk översättning till svenska. Klicka på kugghjulet och välj därefter "Översätt automatiskt" och välj "Svenska".
Fritextsökning i Pubmed söker automatiskt på MeSH-termer, som tas med i sökningen utan att du behöver tänka på det. Men om du använder trunkering eller frassökning så stänger du av denna funktion