Officiell statistik är, enligt lagen om den officiella statistiken (2001:99) , statistik som framställs enligt föreskrifter som regeringen meddelar och som används för forskning, utredningsverksamhet, allmän information och internationell rapportering på riksdagens uppdrag sedan slutet av 1970-talet.
Det brottsförebyggande rådet (Brå) publicerar sedan 1976 rapporter om Sveriges brottsutveckling. Brå arbetar på uppdrag av regeringen och lyder under justitiedepartementet. Brå ansvarar för den officiella kriminalstatistiken, som med utgångspunkt från bestämmelser i förordningen (2001:100) om den officiella statistiken delas in i följande statistikområden:
En del statistik finns inte i Brås statistikdatabas, om det du söker inte finns där så kan det annars finnas i Brås statistik utifrån brottstyp.
Sök i Brås statistik utifrån brottstyp
För definition av brottstyp utifrån lag använd databasen Juno.
Socialstyrelsen ansvarar för patientregistret, som upprättades 1964 och blev rikstäckande 1987. Patientregistret ligger till grund för officiell och annan statistik om den svenska slutenvården och den specialiserade öppenvården. Registret innehåller data om:
Socialstyrelsen ansvarar för dödsorsaksregistret , som ger underlag för den officiella statistiken om dödsorsaker i Sverige. Registrets data används också för beskrivningar av befolkningens hälsa, som underlag för insatser i hälso- och sjukvården och för forskning.
Utöver att ansvara för den officiella kriminalstatistiken ansvarar Brå även för offerstudien Nationella trygghetsundersökningen (NTU) och självrapporteringsstudien Skolundersökningen om brott (SUB). Undersökningarna mäter bland annat utsatthet för brott, förtroendet för rättsväsendet, hatbrott, hot mot politiker samt brottslighet bland skolungdomar.
Sök i Brås statistiska undersökningar
Region Skåne har vid tre tillfällen, 2012, 2016 och 2021 genomfört Folkhälsoenkäten för barn och unga i Skåne för att kunna ge en aktuell bild av livsvillkor, levnadsvanor, sociala faktorer och hälsa bland barn och unga i Skåne. I rapporten redovisas exempelvis narkotikaanvändning.
Folkhälsorapport Barn och unga i Skåne
Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) genomför årligen undersökningar om erfarenheter av alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar (ANDTS) bland elever i årskurs 9 och gymnasiets år 2.
CANs nationella skolundersökning
Statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) som beskriver levnadsförhållanden (ULF) i olika avseenden, bland annat utsatthet för hot och våld.