Gå till huvudinnehållet

E-böcker@MAU

Hur citerar jag en e-bok?

Generella tips

Grundprincipen är att du ska referera till den version av boken du har använt. Så om du använder e-boksversionen av något som också finns i tryckt format är det den elektroniska versionen du ska referera till. Detta är viktigt då det kan finnas skillnader mellan de två formaten. 

Det är också viktigt att veta vilken stil (t ex Harvard, MLA, Chicago osv) du ska använda och följa reglerna för elektroniskt material för denna, för att veta vilken information som ska inkluderas. 

Du kan också ha nytta av att använda boken Konsten att skriva en fotnot : vetenskaplig formalia för humanister eller Cite Them Right som behandlar flera olika referensstilar

Resten av den här sidan ger generella råd kring problem du kan stöta på när det gäller att citera e-böcker oavsett referensstil.

sidnummer i e-böcker

Att ange korrekt sidnummer är en viktig del i att referera. Men tyvärr skapar en del e-boksformat problem med sidhänvisning.

PDF

För exakt sidhänvisning är e-böcker i pdf-format det bästa då i stort sett alla använder sig av original layout och sidnumrering från den tryckta utgåvan.

Andra format

E-böcker i Epub, Kindle, HTML och andra format saknar ofta sidnumrering eller skapar "location number" som ofta ändras utifrån olika devices och upplösning eller storlek på skärm. Det bästa tipset om man tvivlar på sidhänvisningen är att använda sig av en rimlig stycke- eller avsnitts-numrering. Du kan då själv behöva räkna antal stycken från början av kapitlet du vill hänvisa till.

Exportera referenser från e-boksplattformarna

Många e-boksplattformar ger dig möjlighet att skapa referenser för den bok/kapitel du jobbar med. Vissa plattformar erbjuder olika referensstilar. På e-bokens hemsida kan du leta efter en länk eller en ikon med texten Copy eller Export citation. Detta brukar finnas där man också kan skriva ut eller ladda ner boken/kapitlet.

Även om den referensstil du ska använda finns att välja ska du använda den med viss försiktighet. Kontrollera alltid referensen med institutionens eller förlagets guidelines. Men om inget annat anges kan man oftast använda denna funktion för att hitta bokens DOI eller permanenta länk som inte alltid syns i din browser (se mer om DOIs och URLer nedan).

Du kan också exportera referenser direkt till olika referenshanteringsverktyg som t ex RefWorks från de flesta e-boksplattformarna.

DOIs och URLs

De flesta referensstilar kräver att man inkluderar DOI (Digital Object Identifiier) eller URL efter övrig publiceringsinformation. Här är några exempel där man använder sig av Chicago som referensstil:

Fantuzzi, Marco. Achilles in love: intertextual studies. Oxford, 2013. Accessed July 26, 2017. DOI:10.1093/acprof:oso/9780199603626.001.0001

Fantuzzi, Marco. Achilles in love: intertextual studies. Oxford, 2013. Accessed July 26, 2017. http://www.oxfordscholarship.com/view/10.1093/acprof:oso/9780199603626.001.0001/acprof-9780199603626


Om DOI

En DOI är ett unikt nummer som identifierar en online källa. DOIs är garanterat beständiga till skillnad från URLer. Det är därför bättre att använda DOI än URL i en referens, om du kan hitta en. Tyvärr har inte alla e-böcker DOI.

DOI kan ofta hittas på bokens hemsida tillsammans med övrig information om boken. Här är ett exempel från Oxford Scholarship Online:

 

Kan inte hitta DOI?

Om du inte kan hitta DOI så använd URL. Kopiera URLen från din webb-läsare när du är på boken hemsida, eller ännu bättre exportera referensen (se ovan) och använd den exporterade URLen som kommer att vara beständig. Undvik att använda URLen från LIbSearch eftersom dessa länkar ofta innehåller information som gör att man kommer till en inloggningssida och då hindrar människor från att följa länken.

Citera rätt – boktips