Gå till huvudinnehållet

Sökguide för yrkesverksamma inom socialtjänsten

Ta del av öppet tillgänglig forskning inom socialt arbete - hur då?

Denna sökguide är skapad av bibliotekarier på Malmö universitet för att du som yrkesverksam ska kunna ta del av och hålla dig uppdaterad om forskning inom socialt arbete. I sökguiden tipsar vi om olika sätt att komma åt forskning genom öppet tillgängliga vetenskapliga källor, som du kan nå utan att behöva logga in eller betala för. En del arbetsgivare har köpt in tjänster i form av databaser som ger tillgång till forskning. Undersök hur det ser ut på din arbetsplats. 

Att ta del av forskning som en kunskapskälla är viktigt i ett evidensbaserat arbetssätt. Socialstyrelsen har gett ut en skrift där kan du läsa mer om detta:

Att arbeta evidensbaserat - ett stöd för praktiskt arbete

Fria informationstjänster för att söka fram och få tillgång till forskning

Det kan vara bra att känna till att det finns fritt tillgängliga tjänster som du kan använda för att söka fram och få tillgång till forskning. Här är några exempel:

Öppet tillgängliga tidskrifter där du kan hitta forskning inom socialt arbete

Det finns flera öppet tillgängliga tidskrifter, så kallade Open Access (OA)-tidskrifter, vars innehåll i sin helhet är öppna. Här tipsar vi om några:

Fler ingångar till forskning och andra kunskapskällor inom socialt arbete

Du kan också hitta rapporter och andra kunskapskällor hos olika myndigheter och organisationer. Här är förslag på några som kan vara relevanta:

Svårt att komma åt artiklar eller andra kunskapskällor i fulltext?

Är det så att du hittat en intressant artikel, bok eller rapport som du inte kommer åt i fulltext? Då är du välkommen att vända dig till dit närmaste bibliotek (universitetsbibliotek, sjukhusbibliotek eller folkbibliotek) för att få vägledning om hur du kan få tillgång till källan. Är du i eller har vägarna förbi Malmö så är du välkommen in till oss.

Behöver du vägledning i hur du kan söka och även värdera det du hittar?

Att söka och värdera information kan vara svårt. Malmö universitetsbibliotek har därför skapat en guide som kan vara användbar när du vill få vägledning i hur du kan söka på ett mer strukturerat sätt med hjälp av sökord och sökteknik. Här finns också ett avsnitt om hur du kan tänka kring urval av det du hittar i träfflistan.

Att söka information - en kort guide

Vem har gjort denna guide?

Denna guide har skapats som en del av projektet Informationstillgång och livslångt lärande för professioner i samarbete med forskarskolan för yrkesverksamma i socialtjänsten. Vi som har gjort guiden arbetar som bibliotekarier på Malmö universitetsbibliotek. Vill du komma i kontakt med oss kan du höra av dig till Helena Stjernberg, Jenny Magnusson eller Jessica Zaar