Börja med att läsa titlarna på artiklarna. För de studier som verkar motsvara ditt syfte går du vidare och läser artiklarnas abstrakt, för att sen avgöra om du vill gå vidare och läsa hela artikeln i fulltext. Innan du läser hela studien kan det vara bra att kontrollera att de artiklar du vill inkludera är vetenskapliga. Då kan du titta på följande steg:
När du vet att de inkluderade studierna är vetenskapliga kan du gå vidare med granskningen för att läsa hela studien och inkludera de som möter dina inklusionskriterier. Du kan exempelvis ställa följande frågor:
När du ser över om artiklarna möter dina inklusionskriterier är det viktigt att du kontrollerar att de du väljer inte refererar till samma studie. En och samma studie kan nämligen resultera i ett flertal vetenskapliga artiklar. Kontrollera därför författarnamn, årtal för publicering och innehåll och resultat i studierna, så att de inte ingår i samma studie. Dubbletter måste tas bort så att antalet inkluderade studier inte överskattas.
När du gjort sökningar i dina valda databaser ska du systematiskt värdera de inkluderade studierna. Det systematiska tillvägagångssättet underlättar analysen och sammanställningen av resultatet, som då görs på ett konsekvent och opartiskt sätt. Granskningen får större tyngd om två oberoende av varandra personer granskar studierna, och sen sammanför sina tolkningar. Granskningen dokumenteras i en bilaga vilket ger transparens så att andra kritiskt kan granska och även göra om studien.
För att kritiskt värdera de inkluderade studierna behövs kunskaper om olika vetenskapliga undersökningsmetoder, bland annat urvalsförfarande, studiepopulation och resultatmått (outcome). De huvudkriterier som används för att bedöma den vetenskapliga tillförlitligheten är i stort samma för både kvantitativa som kvalitativa studier. För båda bör studien ha ett väldefinierat syfte, tydligt beskrivet urval, metod, analys och resultat. Dock sklijer sig de frågor du kan använda för att bedömningen lite åt, eftersom den kvantitativa metoden används för att ange numeriska samband vilket den kvalitativa inte gör. Nedan följer några exempel på frågor för båda vetenskapliga metoder.
Nedan finns några förslag på frågor att ställa om du ska granska kvantitativa studier:
Nedan finns några förslag på frågor att ställa om du ska granska kvaltitativa studier: