En vetenskaplig artikel följer en akademisk struktur som ska tydliggöra forskarens syfte och process. En vetenskaplig artikel ska också presentera en referenslista som visar att forskaren förankrar sin forskning i tidigare forskningsresultat och teorier. Följande struktur används ofta:
Filmen nedan förklarar hur peer review-processen gå till. Klicka på kugghjulet och välj om du vill ha filmen textad.
Här söker du i akademiska tidskrifter som är samlade utifrån ett eller flera ämnen. Det går oftast att avgränsa till att enbart få träff på peer review-artiklar. Fördelen med en ämnesdatabas är att du söker i en mindre, men relevant, mängd artiklar.
Bibliotelets söktjänst för allt material biblioteket köper in (böcker, tidskrifter, filmer m.m.). Du kan göra avgränsningar till att enbart få träff på peer review-artiklar. Libsearch täcker in många ämnen, tänk på att använda specifika sökord för att undivka gå igenom alltför många irrelevanta träffar.
Googles söktjänst för akademiskt material. Observera att du också får träffar på studentuppsatser och artiklar som inte granskade. Det finns ingen avgränsning till peer review-artiklar. En bra söktjänst för att snabbt testa sökord och se vad det finns.
Rubrik, abstract och nyckelord ger dig rätt bra information om artikelns innehåll. Abstractet är en kort sammanfattning av artikeln. Om du känner igen begrepp från din frågeställning i de här detarna kan du göra en första bedömning om artikeln är intressant nog att gå vidare med.
I introduktionen får du artikelns bakgrund och här presenteras syfte och frågeställningar. När du har läst introduktionen bör du ha en tydlig uppfattning om artikelns fokus ligger tillräckligt nära din frågeställning. Om du tycker den ligger för långt ifrån ditt område bör du inte lägga mer tid på artikeln.
Gå nu vidare till diskussionen där författaren redogör för de viktigaste resultaten och diskuterar dem i relation till annan forskning. Om du tycker att artikeln fortsätter att vara relevant kan du gå vidare och läsa de två återstående delarna, metod och resultat. Där får en detaljerad beskrivining av forskningsmetoden och en saklig redogörelse för resultaten.
TorTalk är ett talsyntesprogram som läser upp texter för dig. Det är gratis och finns för både PC och Mac. TorTalk kan användas av dig som föredrar att lyssna på texter eller om du vill variera mellan läsning och lyssning.
Instruktion: på TorTalks webbisda hittar du klickbara rutor där du kan välja att ladda ner programmet för Mac eller Windows (PC). Du behöver inte ange produktnyckeln när du laddar ner programmet, utan först när du installerar det på din dator. Produktnyckel hittar du ID-service.