Urvalskriterier formuleras och beskrivs för att på ett transparent sätt avgöra och avgränsa vilken forskning som är relevant för översiktens frågeställningar. Urvalskriterierna består av inklusions- och exklusionskriterier som anger villkor för om en studie som har sökts fram ska ingå i den systematiska översikten eller inte. Vissa av urvalskriterierna blir automatiskt specificerade utifrån ett strukturerat format för frågeställningen. Oavsett frågeformat behöver även andra kriterier specificeras.
Dina inklusionskriterier hjälper dig att bestämma vilka artiklar du du ska inkludera. Inklusionskriterier kan exempelvis vara:
Dina exklusionskriterier hjälper dig att bestämma vilka artiklar du ska exkludera. Exklusionskriterier kan exempelvis vara:
Börja med att läsa titlarna på artiklarna. För de studier som verkar motsvara ditt syfte går du vidare och läser artiklarnas abstrakt, för att sen avgöra om du vill gå vidare och läsa hela artikeln i fulltext. Du kan exempelvis ställa följande frågor:
De huvudkriterier som används för att bedöma den vetenskapliga tillförlitligheten är i stort samma för kvantitativa som kvalitativa artiklar, det bör finnas ett väldefinierat syfte, tydligt beskrivet urval, metod, analys och resultat. Dock skiljer sig de frågor du kan använda för bedömningen lite åt, eftersom den kvantitativa metoden används för att ange numeriska samband vilket den kvalitativa inte gör.
För att bedöma den vetenskapliga kvaliteten i kvantitativa och kvalitativa studier finns olika granskningsmallar från SBU att använda.