Alla delar av forskningen ska beskrivas så objektivt och och tydligt som möjligt i en vetenskaplig artikel för att den ska kunna gå att replikera. De följer ofta en särskild struktur, där följande rubriker vanligtvis finns med i artikeln (men de kan vara skrivna med andra ord):
Målgruppen för vetenskapliga artiklar är framförallt andra forskare. Tidskrifterna utgör en kanal för forskare att sprida sin forskning och se vad andra kollegor forskar kring. För att nå ut till så många som möjligt skriver de flesta forskare på engelska.
Vetenskapliga tidskrifter har en redaktion som avgör vilka artiklar som ska publiceras. När en forskare vill publicera en artikel i en tidskrift måste den först granskas av andra forskare inom ämnet, så kallad peer review. Processen innebär ofta att forskaren får tillbaka artikeln från granskaren och måste göra ändringar innan den tillåts publiceras. I filmen nedan kan du lära dig mer om peer review-processen.
Det finns olika typer av vetenskapliga artiklar, där en skillnad kan vara om artikeln är en primär- eller en sekundärkälla. En primärkälla består av förstahandsinformation som rapporterar originaldata, medan en sekundärkälla bygger vidare på tidigare gjorda studier.
Rubrik, abstract och nyckelord ger dig rätt bra information om artikelns innehåll. Abstractet är en kort sammanfattning av artikeln. Om du känner igen begrepp från din frågeställning i de här detarna kan du göra en första bedömning om artikeln är intressant nog att gå vidare med.
I introduktionen får du artikelns bakgrund och här presenteras syfte och frågeställningar. När du har läst introduktionen bör du ha en tydlig uppfattning om artikelns fokus ligger tillräckligt nära din frågeställning. Om du tycker den ligger för långt ifrån ditt område bör du inte lägga mer tid på artikeln.
Gå nu vidare till diskussionen där författaren redogör för de viktigaste resultaten och diskuterar dem i relation till annan forskning. Om du tycker att artikeln fortsätter att vara relevant kan du gå vidare och läsa de två återstående delarna, metod och resultat. Där får en detaljerad beskrivning av forskningsmetoden och en saklig redogörelse för resultaten.