Gå till huvudinnehållet

Idrottsvetenskap

Tänk igenom dina sökord

Utgå ifrån din frågeställning/uppsatsämne och identifiera nyckelord. Fundera därefter på synonymer och relaterade ord och översätt dem gärna till engelska. Använd sedan dessa i din sökning. Som en hjälp i ditt arbete med att identifiera sökord, kan du använda dig av bibliotekets arbetsblad som du finner här nedan. Du kan också få fler tips på sidan Att söka information- en kort guide

Från nyckelord till sökord

Steg 1 Identifiera nyckelord
 

Steg 2 Synonymer och relaterade  ord

 

Steg 3 Att använda sökord i databaser

Sökteknik

Det finns olika söktekniker du kan använda när du söker i databaser. AND och OR är booleska operatorer och används för att kombinera olika sökord. Dessa skrivs med versaler. 

OR 

OR kan användas mellan synonymer och då OR anger att ett eller flera ord ska finnas med i sökningen. OR breddar sökningen och ger oftast fler träffar. 

arena OR stadium

AND 

AND används för att ange att alla sökord eller sökblock ska vara med i sökningen. AND gör då sökningen smalare och ger färre träffar. 

tennis AND injuries

Trunkering 

Trunkering innebär att korta ner ett ord till dess ordstam och asterisken (*) anger att olika ändelser, böjningar och stavningar av ett ord ska sökas fram. 

football*

Frassökning 

Används för du att söka på ett begrepp som innehåller två eller fler ord. Orden söks tillsammans i den ordning och med den stavning som skrivs. Frassökning ger färre träffar.  

”football players” 

Dokumentera din informationssökning

Dokumentera gärna din sökprocess. I samband med ditt uppsatsarbete kan du behöva redogöra för hur du har gjort informationssökningen. Ta gärna hjälp av arbetsbladet som biblioteket tagit fram: