När du valt de olika söktermer som speglar din frågeställning är det dags att testa dem i databaserna. Eftersom det är viktigt att du söker på ett medvetet och strukturerat sätt kommer vi här att gå genom olika söktekniker som du kan använda för att styra dina sökningar för att få ett så relevant sökresultat som möjligt.
Vi vill nu visa ett exempel på hur vi kan kombinera våra sökord i databasen ABI/INFORM Global för att få fram ett relevant sökresultat. Vi kommer använda våra sökord som är översatta till engelska eftersom vi söker i en internationell databas. Bilden nedan illustrerar hur vi gör för att överföra våra olika block med sökord till databasens olika sökfält. Detta kallas blocksökning.
I databaserna finns det oftast en möjlighet att avgränsa sökningen till att enbart inkludera det som är vetenskapligt granskat enligt peer review. Detta gör du genom att kryssa i rutan där det står peer review. Du kan också avgränsa sökningen till att enbart inkludera vissa år, särskilda dokumenttyper, språk och liknande.
Utöver att söka systematiskt med hjälp av sökblock kan du även använda dig av artiklar du redan hittat, för att förfina din egen sökning. Du kan titta på vilka ord som används i artikelns titel och abstrakt och vilka ämnesord som den blivit taggad med. Förmodligen kommer du att hitta ord som du själv inte har sökt på, och kan då lägga till dessa i din egen sökning.