Gå till huvudinnehållet
Det verkar som att du använder Internet Explorer 11 eller en äldre version. Den här webbplatsen fungerar bäst med moderna webbläsare som de senaste versionerna av Chrome, Firefox, Safari och Edge. Om du fortsätter med den här webbläsaren kan du få oväntad

Sökguide till uppsats- PM på Studie- och yrkesvägledarutbildningen

Var söker ni efter vetenskapliga texter?

På biblioteket hittar ni databaser och söktjänster som är speciellt bra när ni vill hitta vetenskapliga artiklar, avhandlingar och böcker. Vilken söktjänst eller databas ni ska välja beror på vad ni söker efter. Nedan följer några tips:

Sök i Libsearch eller Swepub

Det är ofta en bra idé att börja söka i en mer övergripande söktjänst som exempelvis i Libsearch eller Swepub. Ingångar till dessa hittar ni från bibliotekets webbplats.  

För att komma åt litteratur i fulltext hemifrån är det bra om ni redan från början loggar via ingången som ni ser här på bilden (Libsearch off Campus).

Sök i ämnesdatabaser

Ett ytterligare alternativ är att söka i en av bibliotekets ämnesdatabaser. Eftersom ert ämnesområde är tvärvetenskapligt kan det finnas flera databaser som är relevanta. Vi tipsar om en ämnesdatabas som heter PsycInfo där ni framför allt hittar vetenskapliga artiklar inom psykologi och närliggande ämnesområde. Här kan ni tex hitta artiklar om studie- och yrkesvägledning, bemötande och/eller annat. Ni kan gå till Psycinfo direkt härifrån eller från bibliotekets webbplats under ingången Databaser A-Ö eller under fiken "artiklar och databaser" i sökguiden för Studie- och yrkesvägledning. 

Vad gör ni om ni inte hittar fulltext i databaserna ovan? 

Enklaste sättet är att hitta fulltexten är genom att söka på artikelns titel i sökrutan och klicka på någon av länkarna ute till höger (se bild nedan).

Ni kan ställa in Google Scholar så att länken till fulltext visas om biblioteket har artikeln. Gå till Bibliotekslänkar i Google Scholars inställningar. Sök på Malmö University och välj Malmö University - Fulltext via Mau.

Om ni inte hittar fulltexten i någon av databaserna eller i Google Scholar kan ni beställa artikeln från biblioteket. Det kostar då 20 kronor och artikeln kommer att skickas hem till er inom en vecka. Här kan du läsa mer om beställning av artiklar.