Gå till huvudinnehållet

Lärarutbildning och utbildningsvetenskap, sökguide för uppsats och examensarbete

Hur sparar ni era sökningar?

Eftersom ni kan behöva göra sökningar i flera olika databaser och vid mer än ett tillfälle, är det en bra idé att dokumentera sökningarna under tiden ni söker. Då kan ni enklare gå tillbaka till tidigare sökningar och arbeta vidare, vilket sparar tid. Bra saker att dokumentera är: 

  • vilken databas ni använder
  • vilka sökord ni testar
  • hur ni kombinerar sökorden
  • vilket datum ni gör sökningen
  • vilka avgränsningar ni gör

Det finns många olika sätt att dokumentera på, ni kan till exempel skriva anteckningar, ta skärmdumpar, rita tankekartor osv. Om ni vill kan ni använda bibliotekets mall för sökdokumentation som ni hittar här:

Exempel på mall för att dokumentera sökningar

Tänk på att om ni gör en litteraturöversikt där metoden för ert arbete är litteratursökning kan det vara ett krav att ni ska kunna visa en utförlig dokumentation över era sökningar.

Hur sparar ni era sökningar i databaser?

I de flesta databaser kan ni skapa ett eget konto, för att jobba mer effektivt med era sökresultat. Ni får då möjlighet att spara de träffar som är relevanta för er och ni kan även spara själva sökningen och återgå till den vid senare tillfälle. Att skapa ett konto är gratis och kräver bara en epost-adress. I bibliotekets sökverktyg Libsearch, samt databaserna ERIC och ERC skapar ni konto genom att klicka på "Sign In". Där klickar ni på "Don´t have an account? Create one now". Funktionen ser liknande ut i andra databaser.

 

Spara relevanta artiklar:

För att spara enskilda artiklar klickar ni på en mapp-ikon som finns för varje artikelbeskrivning. Då sparas de artiklar ni valt i en "folder" (ligger oftast högst upp i databasvyn). Observera igen att ni måste logga in i databasen för att permanent spara era valda artiklar (så att de finns kvar nästa gång ni loggar in.) Det finns även möjlighet att maila valda artiklar til er själva och samla dem på det sättet.


 

Spara din sökning (med hela ditt sökresultat):

I databaserna kan ni gå tillbaka och se hur ni gjort era sökningar, dvs ni ser sökhistoriken. Leta efter länken "recent searches" alt. "search history" i databaserna, så har ni en dokumentation i detalj på alla de sökningar ni gjort. Observera! Sökhistoriken sparas inte automatisk, utan för att spara era sökningar måste ni logga in på ert konto som ni skapat i databasen:

  • Klicka på länken "Search history".
  • Markera den sökning som ska sparas.
  • Klicka på länken "Save searches".
  • Ge sökningen ett namn och klicka på "save".